Z miłości do gotowania
Kuchnia polska czyli chłodnik z buraków i ogórków, żurek a na deser lody na ciepłym sosie owocowym. Projekt “Porozmawiajmy o sobie przy stole” adresowany był dla mieszkańców naszego sołectwa oraz przybyłych z Ukrainy, obie grupy odpowiedziały dużym zainteresowaniem co zaowocowało listą obecności na ponad 40 osób.
Jest to też dobry moment aby poznać bliżej panią Marię Ożga. A tak miedzy nami w tajemnicy powiem wam, że będzie okazja dla szerszego grona aby poznać panią Marię na żywo podczas festynu 14 sierpnia.
Ci którzy są wielbicielami programów kulinarnych w telewizji, znają panią Marię z dwóch pierwszych edycji programu Masterchef. Księgowa, która w kuchni się resetuje i przy okazji tworzy raj dla podniebienia. Chętnie dzieli się wiedzą i doświadczeniem, które ma bogate nie tylko od strony kuchni ale również te życiowe.
“Również od was chcę się czegoś nauczyć. Chcę, żebyśmy wrócili do jedzenia, które było za dziada pradziada, bez chemii i konserwantów. Teraz się trujemy różnymi rzeczami i za jakiś czas będziemy się więcej leczyć. Sama jestem po 9 chemioterapiach, ale dzięki zdrowemu i nie przetworzonemu jedzeniu udało mi się pokonać chorobę nowotworową, gdzie lekarze dawali mi trzy miesiące życia. Już się pakowałam, żegnałam z rodziną, ale postanowiłam się nie poddać i się udało” - dodaje.
Pozytywna energia i otwartość, spowodowały poruszenie w kuchni w restauracji Pryzmat, szybko w ruch poszły noże, obieraczki, miski i garnki. Uczestnicy warsztatów chętnie pomagali, smakowali i sprzątali. Wspólnie przygotowany posiłek smakuje wyśmienicie, pozwala na wymianę smaków i pomysłów kucharskich.
Macie smaka na więcej?
Pozdrawiam serdecznie
Patrycja Murlowska